Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Αριστοτέλους Πολιτικά, Βιβλίο καθηγητή

Κάντε κλικ στον τίτλο, για να διαβάσετε όλες τις σελίδες (23), οι οποίες και περιλαμβάνουν: Εισαγωγικά, Μετάφραση, Ερμηνευτικά σχόλια, Παρατηρήσεις, Θέματα για συζήτηση.

Αριστοτέλης και Αλέξανδρος


ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ

Από την Εισαγωγή στα Πολιτικά, που είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν στη σελίδα του βιβλίου τους, οι μαθητές γνωρίζουν ήδη τη στενότατη σχέση της πολιτικής φιλοσοφίας του Αριστοτέλη με την ηθική φιλοσοφία του· στην πραγματικότητα γνωρίζουν ότι η πολιτική θεωρία του Αριστοτέλη αποτελεί τη φυσική συνέχεια των ηθικών του θεωριών, διάβασαν μάλιστα εκεί και την εξήγηση γι’ αυτό το γεγονός. Και, φυσικά, δε θα άλλαζε, τότε, απολύτως τίποτε, αν το λέγαμε και εντελώς ανάποδα: πως οι ηθικές διδασκαλίες του Αριστοτέλη αποτελούν μέρος της γενικότερης πολιτικής του διδασκαλίας, η οποία τότε θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως μια διδασκαλία κοινωνικής ηθικής.
Στο μεταξύ οι μαθητές πληροφορήθηκαν από τους δασκάλους τους ότι η σπουδή και η διδασκαλία της ηθικής φιλοσοφίας υπήρξε για τον Αριστοτέλη κυριολεκτικά έργο ζωής (πώς αλλιώς να εξηγήσουμε από τη μια το γεγονός ότι για τα θέματα αυτά έγραψε τρία μεγάλα έργα, κι από την άλλη δεν έχανε κάθε ευκαιρία που του παρουσιαζόταν να μιλήσει γι’ αυτά και σε άλλα, καθόλου ηθικού περιεχομένου, έργα του, στα Τοπικά π.χ. ή στη Ρητορική του;). Έτσι οι μαθητές θα το βρουν πολύ φυσικό, σχεδόν αυτονόητο, ότι τα Πολιτικά δεν ήταν το μοναδικό πολιτικού περιεχομένου έργο του Αριστοτέλη. Πριν από το μεγάλο αυτό έργο ο Αριστοτέλης είχε επιδοθεί σε μια τεραστίων διαστάσεων συλλεκτική δραστηριότητα, που απέδωσε σημαντικότατους καρπούς: Νόμιμα Βαρβαρικά (= περιγραφή μη ελληνικών ηθών, εθίμων και θεσμών), Δικαιώματα Ελληνικών (= αποφάσεις για νομικά κατοχυρωμένες απαιτήσεις που είχαν εγείρει αμοιβαία, ιδίως για περιπτώσεις αμφισβητήσεων για τα σύνορά τους, διάφορες ελληνικές πόλεις-κράτη), Πολιτικός (= διάλογος με θέμα τη διδασκαλία του για το ορθό μέτρο), Περί δικαιοσύνης (= για τους τρόπους της αρχής, για τους διάφορους δηλαδή τύπους της εξουσιαστικής σχέσης), Περί βασιλείας, Πολιτεῖαι (= συλλογή 158 πολιτευμάτων πόλεων, δημοκρατικής, ολιγαρχικής, αριστοκρατικής και τυραννικής κατεύθυνσης). Όλα τα έργα αυτά ανήκουν στην κατηγορία των χαμένων έργων του Αριστοτέλη (μόνο από το τελευταίο - πολύ ευχάριστη για μας εξαίρεση - σώθηκε, στο μεγαλύτερο της μέρος, η Ἀθηναίων πολιτεία).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου