Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Διεξαγωγή του 2ου Διαγωνισμού Αρχαιογλωσσίας και Αρχαιογνωσίας στο 2ο ΓΕΛ Κατερίνης

   Όταν ένας διαγωνισμός, όπως αυτός της Αρχαιογλωσσίας και Αρχαιογνωσίας, επαναλαμβάνεται για 2η χρονιά, τότε μπορεί να πει κανείς ότι δεν έτυχε, αλλά ΠΕΤΥΧΕ!




























    Το 2ο ΓΕΛ Κατερίνης σε συνεργασία με το Γραφείο Σχολικών Συμβούλων Πιερίας, τη ΔΙΔΕ Πιερίας και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Πιερίας διοργανώσαμε την Πέμπτη 3 Μαΐου 2018 για δεύτερη συνεχόμενη σχολική χρονιά με εξαιρετική επιτυχία τον Διαγωνισμό Αρχαιογλωσσίας και Αρχαιογνωσίας, που, όπως φαίνεται, αποκτά ρίζες και θα γίνει καινοτόμος θεσμός στα τοπικά εκπαιδευτικά πράγματα της Πιερίας, τον 2ο Διαγωνισμό Αρχαιογλωσσίας και Αρχαιογνωσίας για μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης των Γενικών Λυκείων Πιερίας.

Η έκπληξή μας από την πανθομολογούμενη επιτυχία του περσινού 1ου Διαγωνισμού μας ώθησε στη διοργάνωση του φετινού 2ου Διαγωνισμού, στον οποίο 81 μαθητές από το σύνολο σχεδόν των Γενικών Λυκείων της Πιερίας, χωρισμένοι σε 22 τριμελείς ή τετραμελείς ομάδες της Β΄ και από εφέτος και της Γ΄ Τάξης έδωσαν τον καλό αγώνα της Αρχαιογλωσσίας και της Αρχαιογνωσίας. Οι μαθητές μας συναγωνίσθηκαν ομαδικά σε πρωτότυπα θέματα, τα οποία βρίσκονται μακριά από τη λογική της άγονης αρχαιολατρίας και αρχαιοπληξίας, σε μια σύγχρονη οπτική που δίνει έμφαση αφενός στη βαθύτερη κατανόηση της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας και όχι απλώς στη μηχανιστική μετάφρασή της, και αφετέρου στη δημιουργική και όχι στην τυπολατρική κατάκτηση της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας. Επίσης κλήθηκαν να μεταφέρουν ένα σύντομο νεοελληνικό κείμενο, σχετικό με το θέμα, στα αρχαία ελληνικά.

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 09:30΄ και οι διαγωνιζόμενοι είχαν στη διάθεσή τους 2 ώρες για να ολοκληρώσουν τις απαντήσεις τους. Ήξεραν εκ των προτέρων το γενικό πλαίσιο του διαγωνισμού που ήταν «Η έννοια του ΝΟΜΟΥ και του ΔΙΚΑΙΟΥ στην αρχαία ελληνική σκέψη». Περιελάμβαναν τα θέματα και κείμενο από το πρωτότυπο και μεταφρασμένο, και τα δύο σχετικά με το πλαίσιο που καθορίστηκε από τον Νοέμβριο ήδη και είχαν ενημερωθεί οι καθηγητές των λυκείων σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας, το 2ο ΓΕΛ Κατερίνης. Δε χρειάστηκε να κάνουν κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία παρά μόνο να συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικές με το πλαίσιο του διαγωνισμού, ώστε να βοηθηθούν και στη μετάφραση του αρχαίου κειμένου και στις ερωτήσεις κατανόησής του.

Αφού τελείωσαν, προσφέρθηκαν αλμυρά, γλυκά και χυμοί σε μπουφέ και στους μαθητές και στους συνοδούς καθηγητές τους και στη συνέχεια πέρασαν στο αμφιθέατρο του σχολείου, όπου και ξεκίνησε το επίσημος μέρος της υποδοχής τους. Στο διάστημα που μεσολάβησε έως ότου τελειώσει η βαθμολόγηση των γραπτών και ανακοινωθούν τα αποτελέσματα ανέβηκε στο βήμα ο κ. Νίκος Βαρμάζης, Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων, ομότιμος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και συνομίλησε με τους μαθητές αναλύοντας τη διαφορά ανάμεσα στις λέξεις Αρχαιογλωσσία και Αρχαιογνωσία και κατά γενική ομολογία καθήλωσε το ακροατήριο που τον απολάμβανε.

    Την εκδήλωση άνοιξε ο διευθυντής του σχολείου, ο κ. Παναγιώτης Αλεκάκης, ευχαριστώντας αρχικά τους συμμετέχοντες μαθητές, στη συνέχεια τους εμπνευστές και οργανωτές του διαγωνισμού, τον φιλόλογο του σχολείου κ. Ευστάθιο Φανιάδη, τη φιλόλογο του σχολείου κ. Μαρία Μαμούρη και τον σχολικό σύμβουλο φιλολόγων κ. Αλέξανδρο Νικολαΐδη, όπως επίσης τους φιλολόγους του σχολείου κ. Αθανάσιο Γκάτζιο, κ. Ευθυμία Ελευθεριάδου, κ. Ευαγγελία Θεοδωροπούλου, κ. Μαρία Μαμούρη, κ. Μαρία Σαπουντζή, κ. Μαρίνα Τζιάτζιου καθώς επίσης και τους φιλολόγους κ. Δημήτριο Δημόπουλο του 3ου ΓΕΛ Κατερίνης και κ. Θωμά Σολοποτιά του ΓΕΛ Κολινδρού που πήραν μέρος στη βαθμολόγηση των γραπτών. Την Οργανωτική Επιτροπή του διαγωνισμού, η οποία ήταν υπεύθυνη για την άρτια οργάνωση του διαγωνισμού και την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων αποτελούσαν: ο Διευθυντής της ΔΙΔΕ Πιερίας κ. Ιωάννης Καζταρίδης, ο Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων κ. Αλέξανδρος Νικολαΐδης, ο Διευθυντής του 2ου ΓΕΛ Κατερίνης κ. Παναγιώτης Αλεκάκης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πιερίας κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος και οι Φιλόλογοι του 2ου  ΓΕΛ Κατερίνης κ. Αθανάσιος Γκάτζιος, κ. Ευθυμία Ελευθεριάδου, κ. Μαρία Μαμούρη, κ. Μαρία Σαπουντζή, κ. Ευστάθιος Φανιάδης.

 
   Στη συνέχεια τον λόγο πήραν ο εκπρόσωπος του διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνος Σταματόπουλος και ο σχολικός σύμβουλος φιλολόγων κ. Αλέξανδρος Νικολαΐδης, τονίζοντας όλοι τους την αξία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και εκφράζοντας την ευχή ο διαγωνισμός να γίνει θεσμός.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Μανόλης Λανάρης, Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων, Μορφωτικός Ακόλουθος Προξενείου Καναδά και η διευθύντρια του 5ου ΓΕΛ κ. Μαρία Κορύτσα, ο διευθυντής του ΓΕΛ Αιγινίου κ. Γεώργιος Γκαϊτατζής η φιλόλογος του σχολείου μας κ. Δημητρούλα Αναγνώστη και άλλοι φιλόλογοι εκτός από τους φιλολόγους συνδέσμους-συνοδούς.

Όλοι οι διαγωνιζόμενοι είχαν καλές επιδόσεις, τρεις όμως ομάδες από τρία διαφορετικά λύκεια κατέλαβαν την 1η, 2η και 3η θέση.

Για τους διαγωνιζόμενους της Β΄ τάξης την 1η θέση κατέλαβε η ομάδα των Μπίλα Φαίης, Χρυσαργύρη Κατερίνας και Τζέγκα Κασσιανής του 4ου ΓΕΛ Κατερίνης.

Τη 2η θέση κατέλαβε η ομάδα των Ευαγγελοπούλου Μαρίας, Ζάραλη Σμαρώς,  Ηλιάδου Νίκης και Κατανά Λάζαρου του 3ου ΓΕΛ Κατερίνης.

Την 3η θέση κατέλαβε η ομάδα των Μήτσαλα Δημήτριου, Μπουροζίκα Ειρήνης, Πολυζοπούλου Ζωής και Σουλοβίκα Στέφανου του 2ου ΓΕΛ Κατερίνης.

    Για τους διαγωνιζόμενους της Γ΄ τάξης την 1η θέση κατέλαβε η ομάδα των Ευθυμιάδου Ανάστας, Καλιού Διονύσιου, Καρακωνσταντή Παρθένας και Κατσίμπουρα Σουλτάνας του 2ου ΓΕΛ Κατερίνης.

Τη 2η θέση κατέλαβε η ομάδα των Δεληγιαννίδου Δέσποινας, Καραδήμου Παρασκευής, Παπαδοπούλου Ηλιάνας και Προδρομίδη Δημήτριου του 3ου ΓΕΛ Κατερίνης.

Την 3η θέση κατέλαβε η ομάδα των Κρομύδα Αικατερίνης, Μεταξιώτη Λάζαρου και Μπαρά Ταξιάρχη του 5ου ΓΕΛ Κατερίνης.


Μετά την απονομή των βραβείων και τη σχετική φωτογράφιση που ακολούθησε η εκδήλωση έλαβε τέλος περίπου στις 13:30.

Ήταν μια κοπιαστική ημέρα της οποίας προηγήθηκαν πολλοί μήνες προετοιμασίας, αλλά στο τέλος το αποτέλεσμα μας γέμισε χαρά και αισιοδοξία για τα νιάτα του τόπου μας! ΑΞΙΖΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου